Oude Tol Oud-Beijerland eindelijk officiële zwemlocatie

3

Na jaren van bestuurlijk overleg tussen provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, omgevingsdienst Midden-Holland en gemeente Hoeksche Waard is het zover: de zwembaai bij de Oude Tol is per 1 mei, de startdatum van het zwemseizoen, een officiële zwemlocatie. De afgelopen jaren is er door de gemeente en beheerder Bres Accommodaties hard gewerkt om de veiligheid en faciliteiten bij de baai in Oud-Beijerland te verbeteren. Dat was een vereiste om het predicaat van officiële zwemlocatie te krijgen.

Wethouder Harry van Waveren (Openbare ruimte) is trots op de toewijzing: “We hebben hier samen met beheerder Bres Accommodaties hard voor gewerkt. De zwembaai is op zomerse dagen een fijne plek voor jong en oud. Maar omdat de baai eigenlijk een uitgegraven inham is van het Spui, een getijderivier met een sterke stroming, bestaat er een veiligheidsrisico. Met hulp van de toezichthouders van Bres en in samenwerking met onze boa’s en politie Hoeksche Waard hebben we Rijkswaterstaat en de provincie laten zien dat we dit risico zo klein mogelijk hebben gemaakt. Dat de Oude Tol vanaf vandaag een officiële zwemlocatie is, is een mooie beloning voor onze inzet én de medewerking van de recreanten.”

 

Meer en betere faciliteiten

Het voordeel van een officiële zwemlocatie is dat de veiligheid en de kwaliteit van het zwemwater regelmatig gecontroleerd worden. Zit er bijvoorbeeld blauwalg in het water, dan wordt de gemeente daarvan op de hoogte gesteld. De gemeente informeert vervolgens inwoners via de gemeentelijke kanalen. Daarnaast wordt het voor dat moment geldende negatieve zwemadvies op een speciaal bord bij de zwembaai aangegeven. Ook is de informatie te lezen op de website www.zwemwater.nl.

Op de locatie zelf zijn meer sanitaire voorzieningen gekomen. Afgelopen maand is naast het peuterbadje een gebouw geplaatst met daarin 2 toiletten, 2 urinoirs, 1 gehandicaptentoilet, een koudwaterdouche en een ruimte voor de toezichthouders.

 

Zwemmen buiten ballenlijn blijft levensgevaarlijk

Dat de Oude Tol nu een officiële zwemlocatie is, wil niet zeggen dat het zwemmen daar zonder risico is. Wethouder Van Waveren benadrukt: “De zwembaai tot aan de ballenlijn valt onder de officiële zwemlocatie. Daar is dus toezicht op. Zwemmen buiten de ballenlijn is door de sterke stroming, snelle vaartuigen, binnenvaartschepen en ongelijke rivierbodem erg gevaarlijk en dus verboden. Staat het water binnen de ballenlijn te laag naar je zin? Neem dan een duik in één van de buitenbaden of bij een andere natuurwaterlocatie op ons eiland. Keuze genoeg!”

Peuterbad nog niet in gebruik

Afgelopen seizoen is het peuterbad een tijd buiten gebruik geweest door lekkage. Voor het oplossen van deze lekkage worden op dit moment de laatste werkzaamheden uitgevoerd. Daarnaast moet er ook nog regulier onderhoud plaatsvinden aan het bad. Tot nu toe was dat door het slechte weer niet mogelijk. Zodra er weer gezwommen kan worden in het peuterbad, wordt dat gedeeld via de gemeentelijke kanalen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.